A Jancsárkert Egyesület


Mi, a non-profit Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület jelenlegi tagjai már 2013 eleje óta, közel 4 éve együtt dolgozunk, de közös érdekünket felismerve, céljaink megvalósítása érdekében az egyesületet csak 2015 októberében alapítottuk meg. Egy összekovácsolódott, összetartó, egymást mindenben segítő, jó közösség jött létre. A közös cél a lakosság jobb egészsége érdekében magyar, helyben vagy közelben termelt, friss, adalékmentes, vegyszermentes, egészséges élelmiszereket kínálni, felvilágosítást végezni, népszerűsíteni, terjeszteni az egészséges életmódot.


Közösségi eseményként egyesületünk szervezi - évi két alkalommal a Fehérvári Egészségpiacot - lakossági szűrővizsgálatokkal egybekötve, a hagyományőrző Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivált minden februárban és októberenként a kétnapos Fejér Megyei Helyi termék Mustrát. A rendezvényeket támogatta Székesfehérvár MJV Önkormányzata és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezete. Eddig közel 200 termelői piaci napot szerveztünk, - az egyesület megalakulása óta 70-et -, amelyen alkalmanként 1500, egy év alatt mintegy 70 ezer fő vesz részt. A Hungarikumok megyei vetületeként a Jancsárkert termelői piac és közösségi tér felvételt nyert a Fejér Megyei Értéktárba, annak hivatalos 13. sorszámú tagja lett.


A média számos alkalommal tudósított az eseményekről. Nem csak a helyi, hanem az országos médiában is megjelentünk. (pl. MTV1, Mezőgazdaság c. szaklap. )Székesfehérvár Megyei Jogú Város és Fejér Megye vezetésével, önkormányzatával jó az együttműködésünk, sok városi illetve megyei rendezvényen veszünk részt, illetve támogatjuk ezeket.


Egyesületünk kezdeti lépéseket tett a tagok képzése, továbbképzése felé. Októberben neves előadókkal szakmai konferenciát szerveztünk a helyi termékekre, az őstermelőkre vonatkozó jogszabályok gyakorlati ismereteiről. Szakkönyveket szereztünk be, tájékoztatókat tartottunk tagjaink minél magasabb minőségi szolgáltatás nyújtása érdekében. Sok figyelmet fordítunk a marketingre, a minőségi arculatra, megjelenésre, Facebook oldalunkra, az árusító standok autentikus dekorálására, arra, hogy lehetőleg mindig legyen élő zene a termelői piacon.


Fejér megye több mint 20 településéről alkotják a tagságot. Minden szombat délelőtt Székesfehérvárott az ország egyik legnevesebb termelői piacán állunk a vásárlók, a látogatók rendelkezésére. Többen kevéssé ismert zöldségek hagyományos termelését ápolják (pl. mángold, csicsóka, batáta), sokan recepteket, főzési tanácsokat adnak. A modern táplálkozási igényeknek is megfelelnek, laktóz-, és gluténmentes, diabetikus élelmiszerek is kaphatók.


A fókuszban kiemelten a fiatalok állnak. Sok fiatal szülő már kisgyermekével együtt érkezik. Számukra külön foglalkozásokat, eseményeket is szervezünk. (pl. Húsvéti kisállat simogató, „élő” Mikulásünnepség, kisvidámpark). Ugyancsak kiemelt kört alkotnak azok, akik betegséget akarnak megelőzni az egészséges élelmiszerekkel, vagy éppen a gyógyulást remélik ezektől a házi friss, organikus termékektől.Letöltés: a Jancsárkert Egyesület alapszabálya


Letöltés: a Jancsárkert Egyesület bejegyző végzése


Letöltés: a Jancsárkert Egyesület 2015. évi beszámolója


Letöltés: a Jancsárkert Egyesület 2016. évi rövid beszámolója


Letöltés: a Jancsárkert Egyesület 2016. évi beszámolója


Letöltés: a Jancsárkert Egyesület 2017. évi beszámolója


Letöltés: Jancsárkert prospektus 2017