A Jancsárkert Egyesület


A közhasznú Jancsárkert Piac és Közösség Egyesületet 2015 októberében alapítottuk meg. Egy összekovácsolódott, összetartó, egymást mindenben segítő közösség jött létre. Legtöbben már 2013 eleje óta együtt dolgozunk a piacon.


A közös cél a lakosság jobb egészsége érdekében magyar, helyben vagy közelben termelt, friss, adalékmentes, vegyszermentes, egészséges élelmiszereket kínálni, őrizni a gasztro hagyományokat, népszerűsíteni, terjeszteni az egészséges életmódot. Szintén alapvető, hogy elősegítsük a kistermelők, háztáji élelmiszer előállítók és kézművesek értékesítési tevékenységét, ezáltal jobb anyagi helyzetbe hozva családi vállalkozásukat.


Közösségi eseményként egyesületünk szervezi meg évi két alkalommal a székesfehérvári Humán Szolgáltató Intézet munkatársaival közösen a Fehérvári Egészségpiacot - lakossági szűrővizsgálatokkal egybekötve, továbbá minden februárban a hagyományőrző Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivált és októberenként a kétnapos Fejér Megyei Helyi termék Mustrát. Novemberben „Zöld Piac” –ot szervezünk, amelyen a környezetbarát piac és piaci árusok jó példáit mutatjuk be. Több alkalommal két egyesületi tagunkhoz tanyalátogatásokat (Pátka, Orondpuszta) szerveztünk fogyatékkal élők és szociálisan rászorult gyermekek, fiatalok számára. Decemberben pedig az iskolások „Adventi Szeretetlánc”-ot készítenek az adventi ünnepi piacok feldíszítésére.


Eddig több mint 330 termelői piaci napot szerveztünk, amelyen alkalmanként 1500, egy év alatt legalább 70 ezer fő vesz részt.


A Hungarikumok megyei vetületeként a Jancsárkert termelői piac és közösségi tér felvételt nyert a Fejér Megyei Értéktárba, továbbá elnyertük a Fejér Megyei Fogyasztóvédelmi Egyesület Elismerő oklevelét.


Fejér megye több mint 20 településéről alkotjuk az egyesületi tagságot. Minden szombat délelőtt Székesfehérvárott az ország egyik legnevesebb termelői piacán állunk a vásárlók, a látogatók rendelkezésére. Többen kevéssé ismert zöldségek hagyományos termelését ápolják (pl. mángold, csicsóka, batáta), sokan recepteket, főzési tanácsokat adnak, cukormentes élelmiszereket kínálnak.


A média számos alkalommal tudósított az eseményekről. Nem csak a helyi, hanem az országos médiában is többször megjelentünk. Sok figyelmet fordítunk a marketingre, a minőségi arculatra, megjelenésre, facebook oldalunkra, az árusító standok autentikus dekorálására, a környezetvédelmi szempontokra (ezen belül a „zöld” csomagolóanyagokra.)


Anyagi forrásaink bővítése érdekében több sikeres helyi és országos pályázaton vettünk részt. A következő év legnagyobb kihívása a felújításra kerülő piaccsarnok „belakása”, hangulatossá tétele lesz.Letöltés: a Jancsárkert Egyesület alapszabálya


Letöltés: a Jancsárkert Egyesület bejegyző végzése


Letöltés: a Jancsárkert Egyesület 2015. évi beszámolója


Letöltés: a Jancsárkert Egyesület 2016. évi rövid beszámolója


Letöltés: a Jancsárkert Egyesület 2016. évi beszámolója


Letöltés: a Jancsárkert Egyesület 2017. évi beszámolója


Letöltés: a Jancsárkert Egyesület 2018. évi beszámolója


Letöltés: a Jancsárkert Egyesület 2019. évi beszámolója


Letöltés: Beszámoló a magánszemélyek által a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület javára felajánlott SZJA 1%-a felhasználásáról (2018)


Letöltés: Jancsárkert prospektus 2017

Széchenyi 2020